A nagy és különleges cégek könyvelője

Cégkapu 2017

 

 Cégkapu regisztrációról

Tartalom

Hírlevél 20170830.. 1

Cégkapu regisztrációról 1

 1. Miért kell?. 1
 2. Mire jó?. 1
 3. Mi a határidő?. 1
 4. Hogyan álljunk neki?. 2
 5. Hogyan regisztráljunk a Cégkapura?. 2
 6. Megcsinálhatja helyettem a könyvelő?. 3
 7. Mi a Cégkapu tárhely és mire jó?. 3
 8. Akit részletesebben is érdekel: 4
 9. Cégjegyzékben nem szereplő, egyéb szervezet regisztrációja. 4

 

 

1.    Miért kell?

Egy új jogszabály (2015.évi CCXXII. tv.) bevezetése miatt 2018. január 1-től kötelező lett a gazdálkodó szervezetek számára a Cégkapu alkalmazása.

2.    Mire jó?

Lehetővé teszi az állammal való elektronikus kapcsolattartást, dokumentumküldést és az azon történő befogadást.

3.    Mi a határidő?

A 2017. január 1-én már létező cégeknek 2017.augusztus 30-ig regisztrálniuk kell, DE a rendszer kései elindítása miatt mindenféle jogkövetkezmény nélkül elvégezhet a regisztráció 2017.12.31-ig. Maga a regisztrációval igényelt tárhelyszolgáltatás is csak 2017.december 1-vel lesz elérhető.

4.    Hogyan álljunk neki?

A regisztráció a cégnyilvántartásban szereplő cégek esetén teljesen online módon végezhető el. Tehát akinek van cégjegyzékszáma, az regisztrálhat ilyen módon. Ugyanakkor nem tudja ezt alkalmazni pl. az Egyesület.

A regisztrációt kizárólag maga a cégképviselő végezheti el, saját nevében. Ez azt is jelenti, hogy együttes cégképviselet esetén a cégképviselő-társ helyett nem tudja a regisztrációt elvégezni! Figyeli a rendszer azt is, hogy a Társasági Szerződésben, Alapító Okiratban a képviselet módja többes, vagy külön is jogosultak a képviselők a cég nevében eljárni. Érdemes tehát a legfrissebb dokumentumunkat előkeresni ezekből, vagy lekérni a Tárolt Cégkivonatot az alábbi honlapról.

https://www.e-cegjegyzek.hu/?cegkereses

A lekért állományban megtalálható a képviseletre jogosult személy(ek) felsorolása, illetve a képviselet módja (önálló, vagy együttes).

Amennyiben együttes képviseleti jogosultság van, akkor az első jogosult (mindegy, melyik képviselő!) lesz a regisztráció létrehozója, a második pedig a jóváhagyója.

A sikeres regisztrációt egy visszaigazolás jelzi, amelyben található többek között egy egyedi regisztrációs-azonosítószám. Ennek segítségével pl. kérdéseket tehetünk fel a regisztrációról, Cégkapuról a 1818-as telefonszámon.

5.    Hogyan regisztráljunk a Cégkapura?

Az alábbi honlapon a jobb felső sarokban található a „Bejelentkezés” menü pont.

https://tarhely.gov.hu/ckp-regisztracio/tajekoztato.html

Bejelentkezés után a rendszer átirányít minket a Központi Azonosítási Ügynök oldalra (érdekes a megnevezése ? ), vagyis a KAÜ oldalra, ahol megadhatjuk a szükséges azonosítókat. Jelenleg kizárólag az Ügyfélkapu és a Telefonos azonosító menüpont működik. ? Jelen esetben az Ügyfélkapu gombra kell kattintani.

Azonosítás után átkerülünk a Cégkapu-regisztrációs felületre. Itt azok, akik az online regisztrációra jogosultak voltak válassza az Általános szerződési feltételek-et, majd a Cégjegyzékben szereplő gazdálkodó szervezet-et.

Itt kettéválik a regisztráció.

a.     Önálló regisztráció esetén

Ez az egyszerűbb, és szerencsére ez az általánosabb is. Ebben az esetben az alábbi jelölőnégyzeteket kell bepipálni:

 • A gazdálkodó szervezet törvényes képviseletére jogosult vagyok;
 • Hozzájárulok, hogy adóazonosító jelemet a Cégkapu regisztrációs eljárásban a képviseleti jogosultság ellenőrzése céljából kezeljék.

Adja meg a cég teljes adószámát, majd írja be kétszer az e-mail címét.

Az adatok megadását követően kattintson a Regisztráció gombra.

Ezután adhatja meg a cégkapumegbízott természetes személyek azonosító adatait. A cégkapumegbízott lesz (vagy lesznek) az, aki kezelheti a Cégkaput, elvégezheti a szükséges adminisztrációs teendőket, további személyek regisztrációját, dokumentum kezelést, stb. Természetesen erre a feladatra a képviselő választhatja saját magát is.

Sikeres regisztrációt követően a program megjelenít a képernyőn egy üzenetet a regisztráció befejezéséről, ami azt jelenti, hogy végre fellélegezhetünk, túl vagyunk a nehezén. (Talán! ? )

A sikeres regisztrációról egy hitelesített PDF formátumú dokumentum is letölthető, ezt mindenképpen ajánlott lementeni. Ehhez a Visszaigazolás letöltése gombra kell kattintani. Természetesen minderről kapunk rögtön egy emailt is a regisztrációt végző képviselő által megadott email címre, sőt még a saját ügyfélkapus tárhelyére is jön értesítés! Ettől mindenki jobban fogja érezni magát. ?

b.      Együttes képviselet esetén

Az eleje teljesen azonos az a) pontban leírtakkal.  Különbség azonban, hogy a végleges cégkapu-regisztrációhoz a másik cégképviselőnek is el kell végeznie a regisztrációt, jóváhagyó jelleggel. Ennek elvégzéséig a képernyőn megjelenik egy üzenet, sikeres, de felfüggesztett állapotú cégkapu-regisztrációról. A második cégképviselő regisztrációjakor a képernyőn láthatóvá válik a regisztrációs folyamatot elindító cégképviselő által megadott adatok és a nyilatkozat a Cégkapu cím bejelentéséről. A második képviselő ekkor az adatokat a Befejezés gombra kattintva jóváhagyhatja. Létezhet az adatok elutasítása, evvel nem foglalkoznánk itt részletesen, az ide vonatkozó segítő link a felhasználói leírás 11. oldalán található.

http://ekozig.mo.hu/sites/default/files/Cegkapu_regisztracio_alkalmazas_felhasznaloi_leiras.pdf

6.    Megcsinálhatja helyettem a könyvelő?

NEM! Amint a 4. pontban írtuk, ezt kizárólag személyesen végezheti a cégképviseletre jogosult személy.

7.    Mi a Cégkapu tárhely és mire jó?

A Cégkapu tárhely cím a Cégkapu regisztráció során képződik, és nyilvántartása a gazdálkodó szervezetek esetében a Rendelkezési Nyilvántartásban kötelező. Nagyon fontos, hogy ez a gazdálkodó szervezet hivatalos elektronikus elérhetősége, melyet a csatlakozott szervezetek a gazdálkodó szervekkel folytatott elektronikus üzenetváltás során a Rendelkezési Nyilvántartástól megkérnek.

Ennek alapján az „Engedélyezem a leendő cégkapucím Rendelkezési Nyilvántartás rendszerébe történő bejelentését” megelőző jelölőnégyzet alapértelmezetten pipált.

Megjegyzés: a pipa természetesen kivehető, de ebben az esetben a Rendelkezési Nyilvántartásba külön kell jelenteni az email címet, ráadásul ezt csak 2017. novemberétől lehet megtenni.

8.    Akit részletesebben is érdekel:

A hivatalos felhasználói leírásból részletek a rendszer céljára, menetére vonatkozóan:

„A Cégkapu megkönnyíti a szervezetek és az elektronikus ügyintézést biztosító szervek közötti kapcsolatfelvételt, hiszen minden kézbesítésre szánt küldemény a gazdálkodó szervezet által igényelt, biztonságos, hiteles tárhelyre érkezik. A Cégkapu lehetővé teszi, hogy a szervezet minden érdekeltje egy helyen férjen hozzá a szervezet hivatalos levelezéséhez, ezen belül azonban a szervezetnek lehetősége van, hogy az egy „postaládába” érkező küldeményeket jogosultsághoz kösse, és adott küldemény kizárólag a megfelelő jogosultsággal rendelkező munkatársak által váljon elérhetővé. A cégeknek a cegkapu.gov.hu oldalon van lehetőségük a Cégkapu-szolgáltatás használatához szükséges regisztráció elvégzésére, illetve kezdeményezésére.”

A teljes leírás megtalálható az alábbi linken:

https://tarhely.gov.hu/ckp-regisztracio/tajekoztato.html

9.    Cégjegyzékben nem szereplő, egyéb szervezet regisztrációja

Tekintettel arra, hogy ez ügyfeleink nagy részét nem érinti, illetve a hivatalos tájékoztatóban leírtakat mi sem tudnánk ebben az esetben rövidebben, érthetőbben leírni, kérem azokat, akiket ez érint, hogy kövessék a hivatalos tájékoztató 5.01 pontjában leírtakat (tájékoztató 19-20. oldal)

Link a teljes tájékoztatóhoz:

https://tarhely.gov.hu/ckp-regisztracio/tajekoztato.html

Amennyiben úgy érzi, hogy hosszúra sikeredett ez a leírás, szeretném figyelmébe ajánlani, hogy az eredeti tájékoztató 30 oldal! ?

Sok sikert a feladathoz, és bízzunk abban, hogy ez a sok fáradozás valóban egyszerűbbé fogja tenni a vállalkozások életét, ha működni kezd.

 

Üdvözlettel,

Vámos Edit

Feliratkozás a hírlevélre

I agree with the Használati feltételek

Amit Önnek kínálunk

 • Könyvelés
 • Bérszámfejtés
 • Adótanácsadás
 • Adótervezés, induló cégeknek is
 • Cégátvilágítás
 • Cégátszervezés
 • Üzletviteli tanácsadás

 • Könyvelő
 • Könyvelőiroda
 • Adótanácsadó
 • Adószakéertő

Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk.
A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.