A nagy és különleges cégek könyvelője

Szja 2017

2017.ÉVI ADÓVÁLTOZÁSOK AZ SZJA TEKINTETÉBEN

A T/10537-es törvényjavaslat alapján számos ponton módosul az Szja törvény, melynek bizonyos tételei már a 2016-os évet is érintik. Alábbiakban kiemelnénk a főbb változások közül a következőket:

1.Változik a kiküldetés fogalma/2016.208.01-től/
Kiküldetés (kirendelés): a munkáltató által elrendelt hivatali, üzleti utazás, ide nem értve a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló kormányrendelet szerinti munkába járást, a lakóhelyről, tartózkodási helyről a munkáltató székhelyére, telephelyére történő oda- és visszautazás. A korábbi szabály szerint a munkaszerződésben rögzített munkahelytől eltérő helyen történő munkavégzés.

2.Családi kedvezmény
2 gyermekesek esetén az érvényesíthető Szja kedvezmény gyermekenként havi 15.000, azaz összesen havi 30 000 forintra nő. Itt fontos megjegyezni, hogy 2017-től az adóelőlegek megállapítása során csak akkor vehető figyelembe a családi kedvezmény, ha a kedvezményezett eltartott is rendelkezik adóazonosító jellel.

3.Sportrendezvény fogalma/2016.08.01-től/
Sportrendezvénynek kizárólag sportszervezet, sportszövetség által versenyrendszerben vagy azon kívül megtartott verseny, mérkőzés minősül. Vállalati rendezvényekre a korábbi adómentességi szabály már nem alkalmazható.

4.Termőföld bérbeadás/2016.07.01/
A szja törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén a termőföld bérbeadásából, haszonbérbe adásából származó jövedelem adómentes. A termőföld haszonbérbe adásának fogalma kiegészül az erdőnek a tulajdonos által az erdőbirtokosságitársulat részére történő átadásával a társulatban fennálló tagsági jogviszonya alapján.

5.Adómentes jogcímek változása, bővítése:
Új jogcímként adómentessé vált az a magánszemély által megszerzett bevétel, amelyet a tulajdonában álló műemlék más személy általi ingyenes felújítása, jó karbantartása útján szerez.

Szintén adómentesek a magánszemély számára adott egyes juttatások, az államháztartás alrendszeréből, illetve az EU valamely pénzügyi alapjából támogatott felnőttképzésben való részvétel kapcsán. Ezek közé tartozhat az étkezés, szállás, közlekedés biztosítása is abban az esetben, ha az költségtérítésként valósul meg. Fenti változások a kihirdetést követő naptól élnek.

6.Ingó vagyontárgy szerzési értéke/2016.08.01-től/
Műalkotás, gyűjteménydarab, régiség ajándékozással történő szerzése esetén a megszerzésre fordított érték az átruházásból származó bevétel 75 százaléka,vagy amelyet igazolt összegként az ajándékozó magánszemély a megszerzésre fordított összegnek tekintene.

7.Ki nem fizetett nyereség terhére történő törzstőke emelése Kft-nél
Egyéb jövedelemnek
minősül a tagot terhelő pénzbeli hozzájárulás ki nem fizetett nyereség terhére történő teljesítése.

Az ilyen módon megszerzett értékpapír nem minősül a magánszemélynél bevételnek, azonban a társaságot ebben az esetben adatszolgáltatási kötelezettség terheli.

Reméljük cikkünk most is segíti munkáját és döntéseit. Amennyiben kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, keresse bizalommal Irodánkat!

Feliratkozás a hírlevélre

I agree with the Használati feltételek

Amit Önnek kínálunk

 • Könyvelés
 • Bérszámfejtés
 • Adótanácsadás
 • Adótervezés, induló cégeknek is
 • Cégátvilágítás
 • Cégátszervezés
 • Üzletviteli tanácsadás

 • Könyvelő
 • Könyvelőiroda
 • Adótanácsadó
 • Adószakéertő

Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk.
A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.